Litteratur om SORG

Nedenfor anføres forskellig litteratur, der relaterer til sorg. Øverst ses faglitteratur om emnet og nederst er der præsenteret skønlitterær og biografisk litteratur samt podcasts om emnet.

Faglitteratur om sorg

Øvelser i afsked
Af Carsten Jensen
Carstens Jensen beretning om sorg efter tabet af hans voksne stedsøn.Carsten Jensen skriver klogt og reflekteret om sorg. Hvis man vil besøge bogen for at få Jensens kloge refleksioner om sorg, kan man godt blive lidt forstyrret af at der også er tale om en debatbog, hvor Carsten Jensen kommer omkring de temaer der var på den politiske dagsorden da han mistede sin stedsøn (Donald Trump, corona, amerikansk politik etc.)
Mestring af sorg – Håndbog for efterladte
Af Atle Dyregrov & Kari Dyregrov Artle og Kari Dyrefrov er forfattere på mange gode bøger om sorg og traumer. De er dygtige formidlere, og det er altid en fornøjelse at blive indviet i deres store viden om sorg. Denne nye bog fra 2018 ”Mestring af sorg – en håndbog for efterladte” er også en rigtig fin bog. Den målrettet de efterladte, men kan fin læses af professionelle, og der er også et kapitel direkte til de professionelle. Bogen svarer på mange af de komplicerede spørgsmål om sorg på en faglig og samtidig nede-på-jorden-facon. I bogen er der mange eksempler fra Utøya, og det opleves næsten lindrende at læse om de pårørendes udvikling.
Tab og sorg
Af Maibritt Guldin Denne 2. udgave af “Tab og sorg” hedder som undertitel “en grundbog for professionelle”, og den lever virkeligt fint op til sin titel. Man føres kompetent rundt i sorgforsknings mange kroge; det er trist og livsbekræftende og klog læsning. Cases og viden går hånd i hånd i denne fine bog. Med afsæt i moderne sorg-forskning stadfæster bogen desuden, at det er en myte, at sorg, der bearbejdes, går over. Herunder, at det ligeledes er en myte, at sorg går hurtigere over, hvis man taler om den. Derimod belyses, at sorgterapi tager sit afsæt i at støtte et menneskes pendulering mellem følelseskonfrontation og afledning eller undgåelse af intense følelser. Det beskrives med andre ord, hvordan både følelsesverbalisering og undgåelse og pendulering mellem disse ses som hensigtsmæssige copingstrategier.
Sorg hos børn
Af Maia Szalavitz og Bruce D. Perry (udgivet på dansk 2018) Af Atle Dyregrov Pædagogisk anvendelsesorienteret litteratur, som giver fine konkrete bud på, hvordan omsorgspersoner tæt på børn, der har mistet kan strukturere pædagogisk og psykologisk støtte i fx en daginstitution. Inspiration til pædagogisk intervention retter sig mod det barn, der har mistet og dennes familie, men ligeledes ideer til ritualer, der kan udføres med den øvrige børnegruppe.Forfatterne, der tidligere har udgivet bogen: Drengen, der voksede op som hund, har sammen skrevet denne bog, hvor omdrejningspunktet er empati. Størstedelen af bogens kapitler tager udgangspunkt i cases, hvor man møder børn, der har oplevet omsorgssvigt og traumer. Ved hver case laves der analyser, hvor teori og forskning bruges til at underbygge forfatternes hypoteser om empatiens betydning. Der kigges bl.a. bag om autisme, fedme, psykopati, overdreven tv-tid, skiftende tilknytningspersoner og manglende kontakt. Forfatterne forholder sig ligeledes til samfundsmæssige temaer. F.eks sammenligner de USA med Island, som tidligere er blevet kåret som et af verdens lykkeligste lande. De stiller skarpt på forældrenes betydning for børns udvikling af empati, hvor samfundet har en stor indflydelse i opbakningen af forældres evne og overskud for at fremme denne vigtige udvikling. Forfatterne er bekymret for fremtiden, hvor flere og flere børn (selv småbørn) overlades til skærmtid; færre livsgivende interaktioner; lange voksenstyrede dage uden fri leg, samt ensomme familiekonstellationer. Sluttelig kommes der med eksempler på programmer, som samfundet kan implementere for at værne om og fremme empati. Dog er den vigtigste komponent i alle sammenhænge relationer.
Artikel: ’Forståelse og behandling af sorgforløb’
Af Maja O’Connor og Ask Eklit http://infolink2019.elbo.dk/PsyNyt/Dokumenter/doc/12177.pdf En oversigtsartikel, som giver et hurtigt og koncist indblik i moderne sorgforskning og dennes paradigme.

Skønlitteratur og biografisk litteratur om sorg

Tænk ikke på mig
Af: Vilma Sandie Johansson
En ualmindelig rørende bog om ungdomsliv i skyggen af sygdom og død. “Tænk ikke på mig” er en autofiktiv beretning skrevet af Vilma, hvis mor får konstateret uhelbredelig kræft, da Vilma lige er blevet teenager. Bogen handler om at udvikle sig og modnes i skyggen af et langt kræftforløb. Bogen beskriver de svære følelser der knytter sig til at skulle forholde sig til sygdom og død, parallelt med alle de intense følelser som teenageperioden bibringer. Det lykkes at skrive en bog, der er fyldt med liv og samtidig beskriver død, sorg og ventetid meget indsigtsfuldt og kærligt. Bogen får en stor anbefaling herfra.
Jeg løber
Af: Anders Legarth Schmidt En anderledes bog om sorg. Forfatteren beretter om sin 6 årige datter Ellens kræftforløb og om hendes død. Hans mestring i forhold til sorgen er at løbe, så derfor fylder løb rigtig meget i bogen. Forfatteren formår at beskrive, hvordan løbet både bliver hans vej til at mindes, til at bearbejde og til at være i kontakt med tabet af Ellen. Bogen er samtidig en fin udviklingsroman, fordi han viser, hvordan forfatteren gennem sin proces langsomt har mod til at se optagede videofilm med Ellen og sluttelig også får øje på Ellens søsters seje kamp som lillesøster og forstår betydningen af at se den lille pige, der lever her og nu.
Englespor
Bogen er et uddrag fra Katrine Lunds dagbog gennem 10 år. Katrine beskriver i dagbogen, hvordan hun kæmper med psykisk sårbarhed, lavt selvværd, selvskade og selvmordstanker. Da Katrine var 23 år, tog hun sit eget liv. Janne Østergaard Hagelquist har sammen med Katrines mor skrevet forord til bogen.
Efter Bea
Af Iben Danielsen En historie om en ung mor, der dør i en trafikulykke på vej hjem, efter at have hentet hendes datter i børnehave. Historien beskriver i et virkelighedsnært sprog ulykken og følger helt tæt sorgprocesserne og reaktioner hos de efterladte – datteren, manden og kvindens mor.
Blå timer
Af Joan Didion En ærlig og smuk beretning om Joan Didions sorg og de refleksioner og følelser, hun oplever i forbindelse med sin voksne datters død. Hun skriver om deres liv sammen, om hendes tanker om sig selv som forælder og om bekymringer om, hvorvidt hun gjorde det godt nok. I bogen ser hun tilbage på den tid, de fik sammen, og udruller dermed både sig egen og datterens historie.
Vi ses i morgen
Af Eva Jørgensen Er en utrolig stærk, smuk og sørgelig bog om liv og død. Eva beskriver, hvordan hendes mand får sygdommen ALS, mens hun er gravid med deres fælles barn. Hun beskriver hendes mands sygdomsforløb forløb og til sidst død og udfordringerne med, at alt kommer til at handle om sygdom, hjælpemidler og tilbageskridt samtidig med, at hun prøver at få livet til at hænge sammen med en lille nyfødt søn i familien. Hun formår virkeligt at beskrive både hendes og hendes mands følelser; sorg, vrede, angst og livsvilje og alle de dilemmaer, man står i, når ens verden og drømme pludseligt er vendt på hovedet – virkelig godt skrevet, rørende og ærlig.
Sorrig og glæde
Af Eva Jørgensen I denne bog skriver Eva om forløbet efter, hendes mand er død af ALS. Hun beskriver sorgen indefra, hvordan hun kommer igennem begravelse, hvordan arbejde og venner og hendes lille søn hjælper hende med at mestre, men også hvordan sorgen synes uoverkommelig og ensom.
Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Af Naja Marie Aidt Hvis du har brug for at være mentaliserende og forstå et menneske i sorg, kan bogen ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” af Naja Marie Aidt være et bud på et perspektiv. Det er en rørende smuk og personlig beskrivelse af, hvordan sorg kan opleves efter at have mistet en søn.
Et år med magisk tænkning
Af Joan Didion Bogen er en personlig beretning fra Joan Didion, hvis datter pludseligt bliver alvorligt syg, og efter et besøg hos datteren på intensiv afdeling, dør hendes mand pludseligt i deres hjem. Bogen omhandler det følgende år, hvor Joan kæmper med sorgen samtid med, at hendes datter fortsat kæmper for livet. Fin beretning om vekslen mellem tabs og restaurerende processer.
Min usynlige søn – Kunsten at leve med sine døde resten af livet
Af Esben Kjær En personlig bog om at miste et barn. Først en smuk og rørende gennemgang af forfatterens søn, Sebastians, sygdom og død. Herefter ser forfatteren på, hvordan relationer, psykologisk teori, religion, spiritualitet og ritualer har hjulpet og været meningsfulde og støttende i hans personlige forløb. Bogen skifter mellem kritisk gennemgang af teori, interview med fagfolk, der beskæftiger sig med sorg på forskellig vis og personlige refleksioner.

Podcasts om sorg

Manden med leen (DR LYD)
I denne podcast taler Kristian Ditlev Jensen med en erfaren hospicesygeplejerske om hendes møde med døende mennesker. Sygeplejersken fortæller om den sidste tid, samt hvad der sker, når døden indtræffer. Hun har mange kloge og livsbekræftende refleksioner om livet og døden. Alle de øvrige afsnit i podcast-serien ”Ditlev og dæmonerne” kan også anbefales og handler bl.a. om seksuelt misbrug, alkoholisme og psykisk sygdom.
Inden vi dør (DR LYD)
Esben Dalgaard er uhelbredelig syg og taler i denne podcast-serie med mennesker, der også er uhelbredeligt syge. Det er blevet til en række ærlige, rørende og livsbekræftende samtaler med forskellige mennesker, der har det til fælles, at de har døden tæt inde på livet. Podcasten berører sygdom, død og alt andet, der betyder noget i livet. Esben får et særligt indblik i de enkelte menneskers livshistorier og kloge betragtninger om livet samt døden.
Psykologen i Øret · 2022-06-23. Mai-Britt Guldin om sorg som en vigtig del af livet
Dette podcastafsnit med Mau-Britt Guldin er meget fint - det er utroligt at man kan få så meget viden på en lille time og Maibritt Gulding deler gavmildt ud af sin store viden fra forskning og mødet med mennesker i sorg. I podcasten er der både viden om de mange forskellige former for sorg man kan opleve, to-spors-modellen og forståelsen for de fysiske og psykiske symptomer, der følger med sorg. Afslutningsvis er er også nogle spændende refleksioner om post-traumatisk vækst.
I min lomme ligger en sten
I podcasten ser Line tilbage på, hvad der skete da hun som 6-årig mistede sin lillesøster til kræft. Hun taler med sine forældre om, hvad der skete frem til søsterens død, om deres sorg og om hvordan de oplevede hendes reaktioner. Hun fortæller endvidere åbent om, hvordan hun tænker tabet har påvirket hende gennem livet.
Til vi ses igen
I podcastens fem afsnit fortæller Maya om sorgen over tabet af sin far og lillebror. Hendes far slår lillebroren og sig selv ihjel på lillebrorens fødselsdag. Hun fortæller om den komplicerede sorgproces som følge af at miste til selvmord samt når den man mister tager en anden elsket person med i døden. Hun undersøger, hvad der fik hendes far til at handle som han gjorde og taler med fagpersoner om selvmord, udsendte soldater og PTSD.
Cecilie og sorgen
Cecilie genbesøger i denne podcast-serie de unge-voksne, hun har været i sorggruppe med. Hun interviewer dem om deres forløb både i gruppen og efterfølgende, og det er så fint beskrevet, hvordan de enkelte har forskellige forløb og behov, men det at mødes med andre har for alle været meget meningsfuldt.
Jeg plejede at tro på for evigt
To unge kvinder med hver deres store sorg – efter at have mistet en bror og en mor – beskriver deres egne tabs- og sorgforløb. De beskriver hudløst ærligt følelser tanker og erfaringer. I de følgende afsnit interviewer de andre, der er ramt af sorg. I afsnit 2 er det moren til en lille dreng, der er blevet dræbt af sin far. Det lykkes også i dette afsnit at give en helt utrolig nærværende rørende og stærk beskrivelse af tabet og processen efter.

Film om sorg

Resten af livet

En film om hvordan en families verden bryder sammen da den voksne søn dør. Filmen beskriver, hvordan man sørger forskelligt og hvor svært det kan være  at forstå og finde hinanden efter et kæmpe tab. Sørgelig men også rørende og smuk (og meget hyggelig med den sønderjyske accent). 

En god død (filmstriben)

En utrolig vellykket dokumentar om en række kvinders sidste tid på hospice. Dokumentaren behandler temaet omkring den sidste tid på smuk og respektfuld måde.

Betydning af relationer og det at få en psykologisk lukning når livet rinder ud, bliver beskrevet med rørende individuelle historier. Filmen viser også, hvordan mødet mellem mennesker er uendeligt betydningsfulde til det sidste. 

Håb (filmstriben)

En rørende og autentisk film om hvad det betyder for en familie når alvorlig sygdom rammer. Filmen handler om en kvinde, der er midt i sin karriere og mor til 6 sammenbragte børn. Hun får pludselig lige op mod jul får at vide, at hun er døende. Filmen tager en række vigtige temaer op, blandt andet om døden og om, hvordan man taler med børn om at skulle miste. Den handler også om at se på sit parforhold på ny og om sorg, vrede, fortrydelse, angst og kærlighed.