Litteratur om plejebørn og PLEJEFAMILIE
Neden for anføres litteratur, film og dokumentarer samt artikler, der relaterer sig til plejebørn og plejefamilien. Det faglige niveau i den anførte litteratur varierer. Dele af litteraturen er solidt underbygget empirisk imens andre dele gengiver klinisk eller personlig erfaring med hensyn til emnet.
FAGLITTERATUR
Videokurser OM PLEJEBØRN OG PLEJEFAMILIER
De fleste af vores videokurser er lavet så de er relevante for plejeforældre, men de nedstående er især udviklet til plejefamilier.
SKønlitteratur og biografisk litteratur
FILM og dokumentarer OM PLEJEBØRN OG PLEJEFAMILIER
Et helvedes børnehjem
Denne dokumentar giver et hjerteskærende indblik i, hvor hjælpeløs man er som anbragt, hvis de voksne, der skal passe på en, er draget af en forrået kultur. Dokumentaren indeholder rystende beretninger fra unge og voksne, der fortæller om profesionelle, der provokerer til magtanvendelse og bevidst stresser sårbare unge.
På trods af at det er vanskeligt at være vidne til, at der er unge, der har haft sådanne oplevelser, er det alligevel en vigtig dokumentar, der belyser, hvorledes profesionelle kan ende i vedvarende mentaliseringssvigt. Lige så hvor vigtigt det er, at man reagerer, hvis man er vidne til sådanne hændelser.
Derudover vigtigheden af at man som professionel siger undskyld og bekræfter de unges oplevelser ved at sætte ord på den virkelighed, som blev fordrejet.
Systembryder
”Systembryder” er en fantastisk socialrealistisk film. Historien handler om Benni, en 9 årig pige, der er så udadreagerende, at plejeforældre og institutioner gang på gang må give op.
Denne film burde være obligatorisk for alle der arbejder med omsorgssvigtede og traumatiserede børn. Den beskriver så hjerteskærende råt en lang række af de temaer man skal have viden om når man arbejder med disse børn – heriblandt traumeefterreaktioner, traumetriggere, geniscenesættelse, familiedynamikker i udsatte familier, betydningen af epistemisk tillid og mentalisering. Samtidig skildrer den også, hvordan man som professionel påvirkes af dette arbejde.
Det er imponerende, hvordan det er muligt at beskrive hele kompleksiteten så realistisk og rørende – os så endda fra Bennies perspektiv, en lille pige, der på sin helt egen måde prøver at overleve.
Instant family
En plejemor anbefalede denne film om plejefamilier, og det er en rigtig sød, sjov og varm film om at være plejefamilie. Der tages humoristisk favntag med mange af de udfordringer og stærke følelser, der opleves i plejefamilier. Der er masser af mentalisering og mindst lige så mange mentaliseringssvigt – så bærer man over med, at den til tider er lige amerikansk nok.
The hunt for the wilderpeople
Instr. Taika Waititi (2016)
Filmen følger en national eftersøgning af en rebelsk dreng og hans plejeonkel, som rejser ind i den New Zealandske bush for at være alene. “Hunt for the “Wilderpeople” er en skøn film om plejebørn, plejefamilier og om udvikling på trods – og så er den smuk og sjov.
Drengen med cyklen (Le gamin au vélo)
Instr. Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne (2011)
11-årige Cyril bor på børnehjem og kæmper for at komme i kontakt med sin far, som ikke vil vide af ham. Cyril får en besøgsperson, som prøver at give drengen et fristed og lidt varme. Hun føler sig kaldet til at lade drengen bo hos sig i weekenderne. Men Cyril forstår dog ikke at påskønne hendes venlighed og Cyril lokkes af en kriminel rod og begår et overfald for at skaffe penge til sin far i håb om accept.
Artikler
Følgende artikler handler om mentalisering og hverdagsudfordringer med plejebørn
Tryk på den lille pil i venstre side for at læse mere om den enkelte artikel
Af: Mette Djernes og Janne Østergaard Hagelquist.
https://plejefamilierne.dk/news/39658/39664
En artikel om, hvorfor vild leg med børn er vigtig for børnenes udvikling. Først introduceres viden om leg, derefter ses på leg og geniscenesættelse. I slutningen af artiklen præsenteres praktiske bud på hvad man skal tage højde for når man leger vildt med traumatiserede plejebørn
Af: Janne Østergaard Hagelquist
https://www.centerformentalisering.dk/mentalisering-og-tilknytning-i-plejefamilie/
Artiklen præsenterer mentaliseringsbegrebet i sammenhæng med plejebørn og illustrerer hvorledes de forskellige tilknytningsmønstre udmønter sig hos plejebørn, og hvordan man som plejeforældre lettere kan se bag om barnets adfærd ved at forstå̊ tilknytningsmønsteret.
Af: Karina Emma Væggemose & Janne Østergaard Hagelquist
https://www.centerformentalisering.dk/naar-et-plejebarn-mister-sit-nye-hjem/
Artiklen adresserer de udfordringer der er for både plejebørn og plejefamilier når en anbringelse bryder sammen. Den skildrer desuden konsekvenserne for plejebarnet og for plejefamilien efterfølgende. Artiklen giver tips og tricks til, hvordan man bedste håndterer alle de svære følelser og dilemmaer, der følger når plejeforholdet bryder sammen
Af Anne Corlin & Janne Østergaard Hagelquist
https://www.centerformentalisering.dk/mentalisering-i-moedet-med-udviklingstraumer-hos-plejeboern/
En artikel om betydningen af udviklingstraumer for plejebørn. Artiklen giver en forståelse for, hvordan man ser bagom adfærden og støtter plejebørn, der har traume-efterreaktioner.