Litteratur om autisme
Neden for anføres litteratur, film og dokumentarer samt artikler, der relaterer sig til autisme. Det faglige niveau i den anførte litteratur varierer. Dele af litteraturen er solidt underbygget empirisk imens andre dele gengiver klinisk eller personlig erfaring med hensyn til emnet.
FAGLITTERATUR
SKØNLITTERATUR
FILM OM AUTISME
Temple Grandin (2010)
Denne film bygger på en autentiske historie om den amerikanske professor i dyrevidenskab, Temple Grandin. Temple er autist og hendes særlige måde at se se verden på gør det muligt for hende at se på kvæg og deres bevægelsesmønstre, således at hun kan hjælpe med at designe effektive og mere produktive kvægfarme, hvor dyrene er mere trygge. Det er en rigtig god historie og en forrygende film, der formår at beskrive, hvordan det at være autist kan opleves indefra på en meget ægte og rørende måde.
Spækhuggernes fyrtårn (The Lighthouse of the Whales, 2016)
En mor dukker op hos en fyrtårnspasser, sammen med hende søn der har infantil autisme. Moren har taget sin søn med dertil, da drengen har en særinteresse for spækhuggere. Da drengen så en film med fyrtårnspasseren og spækhuggere oplevede hun en helt ny vågenhed og åbenhed hos sin søn. Hun ønsker at tilbyde drengen at være omkring spækhuggere som en form for naturterapi. Filmen følger drengens tavse liv på stranden og den skrøbelige skabelse af en kontakt mellem den ensomme fyrpasser og drengen mens de sammen oplever naturen og spækhuggerenes liv. Filmen giver et fint billede af, hvordan autisme kan se ud og det illustrerer hvor vigtigt det er at få øje på de små tegn på kontakt og udvikling hos børn med autisme. Parallelt er der en fin kærlighedshistorie mellem de to voksne. Filmen er baseret på en autentisk historie.
Rain Man (1988)
Filmen er jo en klassiker i forhold til film om autisme. Det er også en dejlig film der tåler et gensyn. Den viser fint de udfordringer mennesker med autisme kan have med forandringer og behovet for overblik og struktur, men også hvordan mange med autisme vil gå rigtig langt (for at overvinde sine udfordringer) for dem, de holder af. Filmen beskriver også meget smukt, hvordan mødet med mennesker med autisme kan være en gave til at se livet på en anden måde. En lille kommentar er at Rain Man er ”servant autist”, så det er altså ikke alle med autisme der har de helt særligt evner til at huske blandt andet tal som han har.
Love on the spectrum (2019) Netflix
En meget fin, rørende og lærerig dokumentarserie om unge med autismespektrumforstyrrelser og deres forsøg på at finde kærligheden gennem dating. Serien viser både hvilke specifikke vanskeligheder mennesker med autisme har i forhold til blandt andet mentalisering, og det sociale samspil. Men også, hvordan de hver især er individuelle personer som udvikler sig og har mulighed for at nå deres håb og drømme.
Atypical (2017) Netflix
Er en serie om en ung mand, der går i High school og er på autismespektrummet. Handlingen foregår i den klassiske ”High school” ramme som vi kender fra amerikanske serier med temaer som kærlighed, frigørelser fra forældre, søskende, terapisamtaler og kammerater. Serien har hele tiden et fokus på de særlige unikke forhold der er, når man er ung og har en autismespektrumforstyrrelse. Rammen gør, at man føler sig underholdt i et genkendeligt univers og samtidig er der masser af viden om de særlige udfordringer de oplever. Kan anbefales til professionelle såvel som unge, der selv er på autismespektrummet eller kender nogen der er.
PODCASTS
Autisme – børnepsykologi af Rasmus Alenkær
Et fint afsnit, hvor autismediagnosen beskrives og der gives gode råd til, hvordan man forstår og arbejder med børn på autismespektret i skolen.
Hjernekassen på P1 Autisme/ADHD
I dette afsnit om autisme taler Anders Lund Madsen med Anne Skov Jensen, som har både autisme og ADHD, men også er en kvinde med masser af ressourcer. Hun er uddannet jurist og har skabt hjemmesiden www.overlevelseguiden.dk. De fortæller om spektrummet, om særinteresser/hobbyer kendetegn, ligesom de gennemgår autisme diagnosen. Det er en fornøjelse at høre de to snakke om autisme og ADHD. På ærlig vis fortæller de begge om, hvad der udfordrer dem i hverdagen.
Tedtalk: Autism — what we know (and what we don’t know yet)
Wendy Chung er monekular genetist og fortæller om, hvad vi ved om den genetiske baggrund for autismespektrumforstyrrelse – herunder hvor mange forskellige former for autisme og forskellige genetiske baggrunde, der kan ligge til grund for diagnosen.
Ted x autism
https://www.ted.com/playlists/153/the_autism_spectrum
Er jeg autist?
I denne podcast undersøger Malene om hun er har Aspergerdiagnosen. Hun kommer omkring en masse temaer omkring diagnoser, om det at få en diagnose og leve med den. I podcasten gennemgår hun hendes egen rejse mod at få en diagnose og har også besøg af en række gæster. Der er mange gode afsnit – blandt andet er afsnit 5 og 8 med Bo Heilskov rigtig gode.
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/er-jeg-autist/id1522652690
Artikler
Følgende artikler handler om autisme.
Tryk på den lille pil i venstre side for at læse mere om den enkelte artikel
Af: Fionnuala Larkin et. al.
Artiklen viser, at forældre til børn med udviklingsforstyrrelser generelt har et højt stressniveau og at forældre, der har børn med autisme og ADHD statistisk set beskriver deres børn med flest negative termer.
Studiet peger på, at de forældre, der var gode til at mentalisere deres barn med en udviklingsforstyrrelse og tilskrive det positive mentale tilstande også havde et signifikant lavere stressniveau. Det understøtter, at når man mentaliserer sit barn, så er det også regulerende for en selv og sænker følelsesintensiteten i samspillet med barnet. En anden pointe i studiet er, at forældre, der fokuserer meget på diagnosen i sig selv, har et højt stressniveau. Så evnen til at se „bag om‟ diagnosen, og fokusere på barnets sind er vigtig.
Af: Slade, A.
I artiklen beskriver Slade den enorme udfordring det er at være forældre til børn med autismespektrumvanskeligheder. Hun understreger, at det må anses som et udtryk for menneskeartens evolutionært udviklede drift til at beskytte og drage omsorg for vores unger, at så mange forældre til børn med autismespektrum-vanskeligheder formår dette og endda med kreativitet, målbevidsthed og passion. Hun beskriver, hvor vanskeligt og følelsesmæssigt opslidende det er at være mentaliserende i forhold til et menneskebarn, der ikke kan mentalisere, og som i vidt omfang afviser kontakt. Hun pointerer, hvor vigtigt det er, at behandling af børn med autismespektrum-forstyrrelser også tager højde for de sårbare kæmpende forældre, som ellers let udtrættes i dette arbejde.
Litteratur om tilknytning, emotioner og relationer
Nedenfor anføres bøger om forskellige emner, der relaterer til tilknytning, emotioner og relationer. Det faglige niveau i den anførte litteratur varierer. Dele af litteraturen er solidt underbygget empirisk, imens andre dele gengiver klinisk eller personlig erfaring med hensyn til et bestemt emne.
BØGER
Videoklip
Bowlby og tilknytning
Vi har så meget at takke Bowlby for, hvilket denne lille video opridser – den handler om tilknytning og psykoterapi.
Selvforståelse og tilknytningsrelationer
Spændende video med Peter Fonagy om menneskers unikke anvendelse af tilknytningsrelationer til at skabe selvforståelse.
Artikler
Herunder finder du artikler om tilknytning, emotioner og relationer
Tryk på den lille pil i venstre side for at læse mere om den enkelte artikel
En suveræn god artikel om vold i parforhold og betydningen af tilknytningsmønstre for volden. Artiklen giver gode bud på de tilknytningsdynamikker, der er i spil, når følelserne er intense – også i ikke-voldelige forhold.
Artiklen giver også konkrete bud på, hvordan man kan arbejde med at skabe en mere tryg tilknytning mellem partnerne – herunder brug af timeout og sikkerhedsplaner.