Litteratur om PersonlighedsforstyrrelseR
Neden for anføres litteratur, film og dokumentarer samt artikler, der relaterer sig til forskellige personlighedsforstyrrelser. Det faglige niveau i den anførte litteratur varierer. Dele af litteraturen er solidt underbygget empirisk imens andre dele gengiver klinisk eller personlig erfaring med hensyn til emnet.
Udover mentaliseringsbaseret terapi er Metacognitiv Terapi også en behandlingstilgang, der viser lovende resultater for evasiv personlighedsforstyrrelse. Hvis man ønsker at lære mere om den metakognitive tilgang specifikt for den ængstelige personlighed, giver denne bog, skrevet af grundlæggeren for det metakognitive perspektiv, en grundig indføring i metoden. Fokus er specifikt på de angstdrevne og ængstelige mønstre i tænkningen, der kan tilpasses til den ængstelige personlighed.
Dette er et virkeligt godt kapitel om at arbejde med unge med adfærdsforstyrrelser. I kapitlet samles opmærksomheden om sammenhængen mellem adfærdsforstyrrelser i ungdommen og senere udvikling af dyssocial personlighedsforstyrrelse. Mest af alt er fokus på alt det man kan gøre for at forebygge en sådan udvikling. Der er en gennemgang af, hvad der kendertegner adfærdsforstyrrelse og hvad etologien for denne adfærd er. Der er også en række konkrete ideer til, hvordan man kan arbejde mentaliseringsbaseret med unge med adfærdsforstyrrelser og deres familier.
I dette kapitel gives en meget fin og nuanceret beskrivelse af, hvad det vil sige at have dyssocial personlighedsforstyrrelse. Der er en kort gennemgang af omfang og udfordringer for disse og ellers samler opmærksomheden sig om personlighedsforstyrrelsen i et mentaliseringspersepektiv. Pointen er at mennesker med dyssisocial personlighedsforstyrrelse ikke som sådan mangler mentaliseringsevne, men har en meget ubalanceret evne. På nogle områder er den måske bedre end normalen, men det med at mærke følelser, forstå andres indre, ikke at handle på automatiske forforståelser og have fokus på den anden, er udforet. Den sidste del af kapitlet handler om behandling. Her ligger fokus på motivation, gruppeterap og hvordan man arbejder i fængsler. Slutteligt gives en række tips til forskellige behandlingsmæssige udfordringer.
En virkelig god bog, hvor der kigges bag om adfærden hos et menneske, der har begået alvorlig personfarlig kriminalitet Bogen giver et fint indblik i vejen ind i kriminalitet, vold og omsorgssvigt i barndommen, psykisk sårbarhed og om at føle sig uden for samt at lykkes i destruktive gruppemiljøer. Det fungere meget godt at de kriminelle selv fortæller deres historie og og at den faglige forklaring præsenteres af to dygtige og empatiske fagfolk, henholdvis en retspsykolog og retspsykiater. Bogen rummer spændende indsigter til dig, der arbejder med voksne, der er personlighedsforstyrrede eller har andre diagnoser. Den giver også vigtige indsigter i betydningen af at møde sårbare børn og unge på mentaliserende vis.
Bogen giver en faglig, men almen tilgængelig introduktion til psykopati. Bogen berører den historiske og kulturelle tilgang til lidelsen og understreger vigtigheden af, at vi indtager et videnskabeligt snarere end moralsk perspektiv i vores søgen efter forståelser og behandling. Samfundsmæssigt er behandlingen minimal og overvejende begrænset til fængselsregi og bogen skriver bl.a.: ”Had er ikke en måde at behandlepsykopati på.” (s. 26), vi bør i stedet være fagligt nysgerrige på, hvad der ligger bag adfærden.
Denne grundbog giver en grundig indføring i området personlighed og personlighedsforstyrrelser både ifht. ætiologi og behandling. En lang række danske mentaliseringseksperter har bidraget til bogen, men der er også medtaget andre perspektiver og metoder, der har vist sig virksomme i arbejdet med personlighedsforstyrrelser.
Sigmund Karterud fra Norge er en betydningsfuld stemme i det internationale felt af mentaliseringsteoretikere – eller som Peter Fonagy kalder dem: ”Mentaliseringsmafiaen”.
Karterud netop har fået udgivet sin seneste bog om personlighed på dansk. Gennem bogen tilføjer Karterud nyt til mentaliseringsteorien ved at samle opmærksomheden om sammenhængen mellem personlighedspsykologi, mentalisering og tilknytning. Han anvender en personlighedsmodel kaldet TAM, som står for Temperament Attachment (tilknytning) og Mentalisering. ”Temperament” beskriver han på interessant vis som måden, hvorpå vi individuelt reagerer i forhold til de primære emotioner. I slutningen af bogen gennemgår Karterud de forskellige personlighedstyper i forhold til modellen og beskriver også, hvordan man ud fra mentaliseringsteorien arbejder med personlighed.
Er man interesseret i mentaliseringsfeltet, så er der igennem bogen et teoretisk overskud og nye vinkler at hente.
Denne bog er skrevet af dygtige danske mentaliseringskollegaer, der har samlet viden og erfaringer om den ængstelige personlighed og behandling af evasiv personlighedsforstyrrelse. Denne bog giver en grundig indføring i den ængstelige personlighed både fra et forskningsmæssigt og klinisk perspektiv.
I denne hudløst ærlige og fine bog tager psykolog og skaber af "Dialektisk adfærdsterapi", Marsha Linehan os med på hendes personlige rejse ud af det helvede af lidelse, som hun i sine ungdomsår havnede i. Dialektisk adfærdsterapi, - en terapiform, der sammen med mentaliseringsbaseret terapi er blevet en af de mest anerkendte evidensbaserede behandlingsformer til mennesker med borderline personlighedsforstyrrelse. Da den unge Marsha blev så syg, at hun måtte indlægges med alvorlige selvmordstanker og selvskade, var forståelsen af såvel lidelsen som virksom behandling af den stadig så begrænset, at den tilbudte behandling på det tidspunkt ofte kom til at repræsentere sit eget helvede for patienterne. På trods af mange svære erfaringer med et uhjælpsomt behandlingssystem og også med en familie, der havde svært ved at forstå og hjælpe hende, formår Marsha Linehan, at fortælle sin historie med humor og en mentaliserende indstilling over for såvel sine familiemedlemmer som de behandlere, hun mødte på sin vej. Sideløbende hermed foldes den dialektiske adfærdsterapi centrale principper ud og viser Marsha Linehans bud på hjælpsomme veje ud af helvede og konkrete måder at skabe et liv, der opleves værd at leve. En modig, inspirerende og livsbekræftende bog for både klienter, pårørende og behandlere.
PODCASTS
Podcasten kan findes på Podimo
FILm
En meget smuk fransk film. Filmen giver et indblik i, hvordan temperament, relationserfaringer og livshistorie til sammen kan skabe en personlighed med evasive træk. Det er også en fortælling om, hvordan det er at få nye relationelle erfaringer og finde motivation til at gå fra at være tilskuer i andres liv, til aktivt at søge at hjælpe andre til at få det bedst ud af livet. Til sidst finder Amelie modet til selv at være nær andre, at tage chancer og mærke livet.
ARTIKLER
Denne forskningsartikel giver en kort og præcis indføring i beskrivelsen og behandlingen af ængstelig evasiv personlighedsforstyrrelse ud fra et mentaliseringsbaseret perspektiv. Artiklen tager de dilemmaer op der omgærder lidelsen og tager tydeligt stilling med grundig forskningsfundering og argumentation – herunder til spørgsmålet om forholdet mellem socialfobi og evasiv personlighedsforstyrrelse.